Poprzez precyzję do powtarzalnej jakości.

Doświadczenie i wiedza.

Wiarygodność wykonywanych badań.

Potwierdzone kompetencje.

Wartość odżywcza

Obowiązkowe podawanie przez producentów żywności informacji o wartości odżywczej produktów spożywczych na opakowaniu, w szczególności w odniesieniu do produktów złożonych, może w istotny sposób przyczynić się do zwiększenia świadomości konsumentów odnośnie jakości żywieniowej produktów dostępnych na rynku oraz zapewnić osobom zainteresowanym prawidłowe żywienie i łatwo dostępne źródło wiedzy o składzie żywności, a przez odpowiedni dobór produktów w diecie przyczynić się do poprawienia lub utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Informacje o wartości odżywczej żywności, aby mogły być wykorzystywane przez przeciętnego konsumenta oraz służyły jako element edukacyjny, powinny być przedstawiane w sposób prosty, łatwo zrozumiały oraz ujednolicony.

Wymagania dotyczące sposobu wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej żywności reguluje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. Obowiązkowe jest deklarowanie 7 elementów informacji o wartości odżywczej, obejmującej: wartość energetyczną, zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, soli.

W celu zapoznania się ze szczegółową ofertą usług laboratorium, prosimy o kontakt mailowy poprzez formularz internetowy, znajdujący się w zakładce kontakt lub kontakt telefoniczny z firmą.